Niechęć do warzyw u dziecka to częsty problem rodziców. Zmuszanie malucha do zjedzenia jarzyn na dłuższą metę nie pomoże, a tylko jeszcze bardziej zniechęci je do marchewki i brokułów. Wypróbuj 4 proste triki, dzięki którym Twoje dziecko bez zbędnego stresu codziennie zje porcję warzyw.
1. Zrezygnuj z dużych porcji.
Nakładanie dziecku na talerz dużej ilości nielubianych jarzyn nie spowoduje pozytywnej zmiany. Zacznij od małych porcji. Mogą być tak symboliczne, jak kilka ziarenek zielonego groszku, łyżeczka surówki lub dwa strączki fasolki szparagowej. Na początek wystarczy, że podasz warzywa na jeden posiłek na przykład na obiad. Ważne, by dziecko widziało, że jedzą je ze smakiem wszyscy domownicy. To zachęci je do spróbowania. Jeśli mimo to maluch odmawia zjedzenia surówki, nie zmuszaj go. Bądź cierpliwa i powtarzaj schemat codziennie. Zobaczysz, że najdalej po tygodniu Twoja pociecha przekona się do zjedzenia warzywnej potrawy.
2. Podawaj warzywa z fantazją.
Nie bez powodu mawia się, że dzieci jedzą oczami. Warto więc zadbać o to, by dania były atrakcyjne wizualnie. Możesz wycinać buźki i układać podobizny zwierzątek z warzyw. Z zielonego ogórka zrób węża, z kalafiora owieczkę, z pomidorków koktajlowych biedronki. Taki zabawny i miły sposób podania zachęci malucha do jedzenia. Unikaj nerwów, wymówek i zmuszania podczas posiłku. Jedzenie nie powinno się dziecku kojarzyć ze stresem. Zamiast się denerwować, przeistocz śniadanie lub obiad w okazję do świetnej zabawy w zoo, a szybko zobaczysz pozytywne efekty.
3. Popraw smak warzyw.
Dania z jarzyn czasami bywają mdłe. Wielu rodziców niczym nie przyprawia posiłków dla dziecka, ponieważ obawia się, że przyprawy mogłyby mu zaszkodzić. To błąd. Już niewielka ilość soli, łyżeczka masła czy odrobina majeranku dodana do jarzynki może sprawić cuda. Często już niewielka zmiana smaku powoduje, że dziecko chętnie zjada obiadek. Warto spróbować. Nie bój się eksperymentować- każdego dnia doprawiaj warzywa nieco inaczej. Nie obawiaj się, przyprawy nie zaszkodzą zdrowiu dziecka, wręcz przeciwnie- poprawią trawienie. Unikaj jedynie stosowania dużej ilości bardzo ostrych przypraw i dużej ilości soli.
4. Przemycaj jarzyny w ulubionych potrawach malucha.
Jeśli dziecko lubi pizzę, dodawaj do niej warzywa (najlepiej drobno starte, aby za bardzo nie rzucały się w oczy). Dodawaj je również do kotlecików, pulpetów, placuszków, naleśników. Możesz też je zmiksować na przykład z jogurtem i podać w formie sosu, którym polejesz ziemniaki lub placki. Dobrym pomysłem jest też dodawanie niewielkiej ilości marchewki, brokułów lub kalafiora do poduszonych ziemniaków.
Postaraj się jak najwcześniej zacząć wprowadzać do diety swojej pociechy warzywa– najlepiej już około 6-7 miesiąca życia. Jeśli zaczniesz to robić, dopiero gdy dziecko będzie mieć 2-3 lata, napotkasz znacznie więcej trudności. Pamiętaj także, że w kwestii jedzenia jarzyn cierpliwość jest kluczem do sukcesu.